Kohta on valmista!

Korona-kevät on vaikuttanut kaikkiin. Niin myös meihin. Rahula-talon sisätilat piti valmistua jo keväälle, mutta kokoontumisrajoitusten vuoksi jouduimme pistämään isommat talkoot tauolle. Koko ajan on silti jotain tapahtunut ja juhlatila onkin valmiina ensimmäisiä varauksia varten juhannusviikolta eteenpäin!

Ensimmäisen vaiheen aikana on tiloja maalattu ja kalustusta uusittu. Juhlatila on verhoja vaille valmis. Tilojen valaistus on uusittu, keittiön uunit ja kylmälaitteet on päivitetty sekä lattiat hiottu ja maalattu. Nuorisotilan viimeistely yhdessä kylän nuorten kanssa jää syksyyn.

Jo tässä vaiheessa haluan kiittää mukana olleita yrityksiä suuresta avusta:
Maalausliike Koukonen Ky
Sioma Oy
Allvi Ky
Rakenne Haikonen
Insinööritoimisto HTTC Oy
Pa-Ri Materia Oy
Etelä-Savon Energia Oy

Lisäksi valtava kiitos ja kumarrus kaikille mukana olleille talkoolaisille! Teidän apunne on ollut myös korvaamatonta!

Katsaus Rahula-talolle

Kun syksyllä teimme kaupat koulurakennuksesta Mikkelin kaupungin kanssa, alkoi meillä täysi touhu asioiden eteenpäin viemiseksi. Aika rientää niin nopeasti, että nyt on jo korkea aika kertoa kuulumisista koulun mäellä!

NoNS:n puheenjohtaja Markus on sitoutunut vahvasti vetämään projektin alusta loppuun, siitä kiitos hänelle. Häntä on työllistänyt mm. Leader-hankehakemus Veej’jakajaan, tarvittavat ilmoitukset ja asiakirjat, talkoo- ja hankintaorganisointi. Veej’jakaja on myöntänyt meille hankerahoituksen kylätalon muutostöihin. Siitä olemme luonnollisesti hyvin kiitollisia.

Vuoden alusta talollemme on tullut kaksi yritystä vuokralle. Pihan puoleisessa luokassa on kylän oman miehen, Mikko Kankaisen valokuvausstudio. Mikko on loihtinut entisestä luokkahuoneesta maalaamalla upean tilan! Koulun uuden puolen tiloista poistettiin muovimatot ja tilalle asennettiin laattaa ja laminaattilattiaa. Uuden puolen tilat ovat Finnos Oy:n käytössä.

Talon lukitusjärjestelmä on uusittu. Pääsisäänkäynti on varustettu sähköisellä lukolla. Tämä tuo hyvän jouston tilojen käyttöä ajatellen. Hätä- ja poistumistiemerkinnät uudistettiin viranomaisten vaatimusten mukaisesti, niin että ne toimivat nyt sähköisesti.

Uuden puolen tuulikaappi ja aula pääsivät myös muovimatostaan ja tilalle asennettiin laattalattia. Käytävän vihreä puolipaneeli on nyt vaaleanpunainen. Panelointia jatkettiin vanhan puolen eteiseen saakka, yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi. Wc tilat pestiin uudella maalikerroksella.

Entinen ”yläluokka” on uusi juhla- ja kokoustilamme. Se mitoitetaan 45 hengelle. Tila on jo varausjärjestelmässä, nettisivuillamme (http://rahulatalo.fi). Seinät on maalattu valkoisiksi, päätyseinä on harmaa heijastuspinta. Seuraavaksi vuorossa ovat valaistuksen uusiminen ja lattian hiominen viimeistelyineen. Hankimme tilaan pöydät ja tuolit, jotka palvelevat tyylikkäästi ja monipuolisesti niin häissä, kuin kokouksissakin. Somistamme tilan verhoilla ja valokuvateoksilla. Keittiön laitteistoa päivitetään ja se palvelee tilaa hyvin. Vuokraajalla on mahdollista vuokrata astiat ja koko keittiö koneineen. On jännittävää nähdä millaisen muodon tila talon toiminnassa ottaa.

Entisestä kirjastosta tulee uusi lasten- ja nuorten tila. Halusimme kuulla mitä käyttäjät itse tilalta toivovat. Nuorten suunnitteluiltaan saimme hyvän porukan ideoimaan niin sisustusta, kuin toimintaakin. Tila toteutetaan yhteistyössä ITU ry:n kanssa. Etelä-Savon Energia Oy on lahjoittanut tilaan biljardipöydän, josta olemme hyvin kiitollisia. Suunnitelmissa on uusia kaikki pinnat ja valaistus. Kalusteiden ja aktiviteettien hankinnassa huomioidaan nuorten toiveet.

Tulemme hankkimaan aulatiloihin kalusteita oleskelua varten. Ja viimeistelemme tilat viihtyisäksi. Ratkaisu antaa väljyyttä mm. juhlia järjestettäessä. Tavoitteenamme on edetä maalausurakassamme niin, että kaikki tilat saavat siistin, uuden pinnan. Entinen opettajainhuone toimii vuokralaisten taukotilana, sekä juhlatilan vuokraajat voivat käyttää tilaa mm. pienimuotoisten kahvitusten järjestämisessä.

Haluamme että talo hehkuu kauneuttaan myös ulkopuoleltaan. Tämä tarkoittaa lisää maalaamista ja mm. invaluiskaratkaisun toteutusta.

Olemme saaneet paljon aikaiseksi. Kiitos jokaiselle mukana olleelle jo tässä vaiheessa! Silti meillä on vielä paljon tehtävää jäljellä. Olisiko sinulla jokin osaaminen tai idea minkä voisit antaa taloa varten? Kaipaamme lisää tekijöitä, olet lämpimästi tervetullut talkoisiin tai ideoimaan muutenkin talon tulevaisuutta. Tavoitteemme on, että kevään aikana voimme juhlia avajaisia, jolloin suurin osa sisätiloista olisi jo valmiina.

Katja Lavikainen
katja.lavikainen@nons.fi

Hankepäätös ELY-keskukselta

Tällä viikolla Koulusta kylätaloksi-hanke sai virallisen hyväksynnän, kun Etelä-Savon ELY-keskus hyväksyi hankehakemuksen. Aiemmin joulukuussa Veej’jakajan hallitus oli jo hyväksynyt hankkeen.

Rahula-talolle on avattu oma verkkosivusto rahulatalo.fi. Sivustolta löytyy jo nyt Rahula-talon varauskalenteri. Muutoin sivusto on vielä työn alla. Rahula-taloa voi seurata nyt myös Instagramissa @rahulatalo.

Työt Rahula-talolla etenevät. Tästä lisää juttua lähiaikoina..

Rahulan koulu on nyt virallisesti Rahula-talo

Rahulan koulu on nyt virallisesti Rahula-talo, Rahulan alueen kylätalo. Perjantaina 20.12. pidettiin katselmus, jossa rakennuksen käyttötarkoituksen muutos koulusta kylätaloksi hyväksyttiin. Samalla yritystilat hyväksyttiin käyttöön.

Uusi elämä onkin Rahula-talolla alkanut vilkkaasti. Vuokralaiset Finnos oy ja valokuvaaja Mikko Kankainen muuttivat välittömästi tiloihin. Nämä tilat viimeisteltiin käyttöön joulukuun aikana.

Nyt alkaa sitten muiden tilojen kunnostaminen ja kalustaminen. Tavoite onkin, että jo keväällä Rahula-talon tilat olisivat varattavissa ja käytettävissä. Tiloihin syntyy siis juhla- ja kokoustila 45 henkilölle sekä kylän oma nuorisotila. Juhlijoiden käytössä tulee olemaan suurkeittiö laitteineen ja astioineen. Vastaavasti kahvitilaisuuksien tarjoilut onnistuvat taukotilan varustuksella.

Rahula-talon varaussivusto aukeaa alkutalven aikana. Tiloihin voi kuitenkin kesää ajatellen tehdä alustavia varauksia nettisivuilta löytyvällä Yhteydenotto-lomakkeella.

Tervetuloa Rahula-talolle!

Kylätalohanke etenee

Keskiviikkona 11.12. kuului mukavia uutisia. Veej’jakajan hallitus oli edellisenä iltana kokouksessaan käsitellyt hankehakemustamme. Veej’jakajalta saatujen tietojen mukaan hankkeemme hyväksyttiin hakemuksen mukaisesti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pystymme toteuttamaan kylätalon juuri sen vision mukaisesti, mitä hakemusta kirjoittaessa ajatelimme.

Koululla on täysi hyörinä päällä! Tai siis Rahula-talolla, niinhän me haluamme rakennusta tästä eteenpäin kutsuttavan.

Yrityksille vuokrattavat tilat valmistuvat pian. Näissä tiloissa on maalattu ja vaihdettu lattiamateriaalia. Uuden puolen käytävällä muovimatto on vaihtunut laattaan. Kokonaisuudessaan Rahula-talo alkaa olla siinä kunnossa, että perjantaina 20.12. tiloissa voidaan suorittaa käyttöönottokatselmus ja palotarkastus.

Valmista ei vielä kuitenkaan ole. Yhteisten tilojen maalaaminen alkaa joulun jälkeen, lautalattiat myös hiotaan ja lakataan. Kalustaminen alkaa sitten tämän jälkeen.

Yritystiloihin tulevien vuokralaisten kanssa on myös tehty vuokrasopimukset. Valokuvaaja Mikko Kankaisen studio sekä Finnos oy:n Mikkelin toimipiste muuttavat Rahula-talolle.

Kiitos jo nyt kaikille talkootyötä tehneille ja muille hankkeeseen myötävaikuttaneille tahoille! Meille tulee mahtava kylätalo!

Rahulan kylätalo-hanke käynnistyy

Rahulan koulusta tulee Rahula-talo, kylätalo Rahulan alueen asukkaiden käyttöön. Hanke käynnistyy virallisesti 13.11.2019.

Idean entisen koulurakennuksen hankkimiseksi kylätoimikunnalle heitti ilmoille muutamia vuosia sitten Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen. Tuolloin käytiin keskustelua koulun jatkumisesta ja pohdittiin vaihtoehtoja rakennusten jatkokäytölle koulun lakatessa. Koulun toiminta päättyi Rahulasta keväällä 2018, jolloin koulurakennus jäi tyhjilleen. Keväällä 2019 tiedusteltiin kaupungilta, voisiko kauppa edelleen toteutua kaupunginjohtajan ehdotuksen mukaisesti. Lokakuussa 2019 kauppa sitten vihdoin allekirjoitettiin ja koulurakennus siirtyi Norolan nuorisoseuran omistukseen.

Kesän ja syksyn aikana on viritelty suunnitelmia koulurakennuksen jatkokäyttöön. Osa rakennuksen tiloista vuokrataan yritystiloiksi. Pinta-alasta yli puolet jää yleishyödylliseen käyttöön kylätoimikunnalle. Syksyn aikana on työstetty myös Leader-hankehakemusta Veej’jakajalle tarkoituksena saada tukea kylätalon kunnostamiseen ja kalustohankinnoille.

Tiloihin kunnostetaan nykyaikainen kokous- ja koulutustila, joka soveltuu esimerkiksi pienten perhejuhlien järjestämiseen. Tiloihin syntyy myös kylän oma nuorisotila. Näihin tiloihin hankitaan asianmukaiset ja nykyaikaiset välineet. Nuorisotilan kalustamiseen otetaan mukaan myös kylän nuoret.

Lisäksi mm. suurkeittiön laitteita päivitetään nykyaikaisemmiksi ja talon lukitus uusitaan. Lattioiden materiaaleja vaihdetaan ja korjataan. Seinäpinnat maalataan ja osan tiloista valaistus uusitaan nykyaikaiseksi led-valaistukseksi. Hanke sisältää myös sähköliittymän hankinnan sekä lämmön mittaamiseen liittyvän laitteiston hankinnan. Pihan leikkivälineet ovat siirtyneet myös kaupassa kylätoimikunnalle ja nämä myös huoltomaalataan.

Paljon on tehtävää. Monet töistä tehdään talkoilla. Kutsummekin koko kylän mukaan Rahula-talolle. Talkoopäivinä löytyy varmasti jokaiselle jotakin sopivaa puuhaa!

Markus Torniainen
NoNS:n pj.